Fiatal baromfinak gilisztahajtót | Kárpátinfo hetilap

Baromfi feregtelenito. Legújabb írások

Fiatal baromfinak gilisztahajtót

A tyúkok aszkaridiózisa Miben betegedhetett meg, s mit lehet tenni a meggyógyításáért? A peték a gyomorba kerülnek, ahol lebomlik a peteburok, a kiszabaduló peték pedig átvándorolnak a vékonybélbe, s ott megtelepednek.

Az itt megjelentetett anyagok a szerző saját tulajdonát képező szellemi termékek, melyek nyilvános felhasználásához pl. A következőkben a szárnyasok egyik legelterjedtebb parazitózisáról, az orsóférgességről valamint a métely- és fonálférgességről fogunk szót ejteni, nevezetesen e bántalmak okozójáról és kártételéről valamint a megelőzés és gyógykezelés lehetőségeiről. Az orsóférgek nemcsak a házityúkot támadják meg, de a galambban, pulykában, a gyöngytyúkban és a pávában is előfordulnak.

A petékből kifejlődnek a lárvák, azokból pedig a felnőtt alakok, melyek elérhetik a cm hosszúságot is. A férgek azzal károsítják a tyúk szervezetét, hogy elszívják a táplálékot, megsértik a bélcsatorna baromfi feregtelenito, miáltal ott seb keletkezik, mely elfertőződhet, az baromfi feregtelenito során baromfi feregtelenito anyagcsere-végtermékek pedig toxinokkal mérgezik a gazdaállatot, s megbomlik az emésztőrendszer normális működése.

S ha nem kezeljük idejében a baromfit, akkor akár az is megtörténhet, hogy a nagymértékben elszaporodott élősködők teljesen elzárják a vékonybelet, a vékonybél fala átszakad, a tyúk pedig elpusztul.

Keresés űrlap

Megjegyezném: mivel a csirkék hajlamosabbak baromfi feregtelenito betegségre, és gyengébb a szervezetük, hamarabb elhullanak, mint a felnőtt egyedek. A taréjuk elveszti sötétvörös színét, és szürkésfehérré válik.

paraziták nemzeti földrajzi giardia in humans how to treat

A székletük felváltva vagy egészen kemény, vagy elég híg baromfi feregtelenito véres. Baromfi feregtelenito kezelés során piperozin vagy hilner féregtelenítőt kell az állatorvos által megadott dózisban belekeverni a baromfi eleségébe vagy — ha már nem eszik — az ivóvizébe, két napig naponta egyszer, reggel, s ha vízbe kevertük a féregtelenítőt, s a tyúk azt megitta, utána öntsünk tiszta vizet az itatójába.

a gyermeknek kerekes férgek vannak pinworms a baba hüvelyében

Mielőtt az új csirkeállományt beengedjük a tyúkólba, az idősebb egyedek közé, féregteleníteni kell a fiatal baromfikat, s két-három havonta féregteleníteni kell az összes szárnyast, ami kiváltképp a csirkék esetében fontos, mert ők érzékenyebbek.

Fertőtlenítőszerekkel — fenololdattal vagy felmelegített vízben feloldott klórmésszel — negyedévente le kell locsolni a csirkekifutót, s javasoljuk, baromfi feregtelenito a felnőtt tyúkok által használt területet is fertőtlenítsék.

necatorosis tünetei

Ugyancsak negyedévente ki is kell takarítani a területeket. Lajos Mihály.