Biológia - évfolyam | Sulinet Tudásbázis

Férgek kultakaroja

Örvényférgek Turbellaria Felépítése: A laposférgek egyszerű szerveződésű szövetes állatok.

Fejlődésük a bélcsíra állapotban megrekedt, tehát ekto- és endodermájuk már kialakult, sőt már a mezoderma kezdeményei trichocephalosis kezelés fellelhetők bennük.

Testük soha nem szelvényezett, de férgek kultakaroja galandférgekteste különböző méretű ízekre tagolódik.

Férgek törzsei

A testüreg nélküli állatokhoz képest pl. A laposférgek kültakarója egyrétegű, el nem szarusodó hengerhám.

cn enterobiosis férgek, hogyan kell látni

Az örvényférgek külső hámszövete csillós, melynek segítségével gyors úszásra is képesek. A hámszövet sok mirigysejtet tartalmaz, amik nedves közegben megduzzadnak, elnyálkásodnak és kocsonyás védőréteget képeznek.

A hámszövet összenő az alatta lévő simaizomszövettel, így működési egységet képeznek.

anthelmintikum megelőzés céljából paraziták az emberi test helmintjaiban

Ez a bőrizomtömlő. A laposférgek ennek segítségével féregmozgást végeznek, bár egyes csoportoknál ez teljesen visszafejlődik az élősködő életmód következtében.

anyag felvétele az enterobiosishoz

A bőrizomtömlőhöz további simaizomkötegek is kapcsolódnak, így az még erőteljesebbé, hatékonyabbá válik. Táplálkozás: Bélcsövük kétszakaszos, egynyílású, mivel a bélcsíra állapotban még csak egynyílású ősbélüreg alakul ki.

A bélcsatorna két szakasza az elő- és a középbél.

gyermekek helminthiasisának diagnosztizálása és kezelése gyógyszer férgek és kerek férgek ellen

A táplálék a szájnyíláson át jut be agaratba, onnan a középbélbe, ahol tulajdonképpen megtörténik férgek kultakaroja táplálék emésztése. De már az előbélben is történik sejten kívüli előemésztés. A középbél gazdagon szétágazik, létrehozva az anyagszállító rendszert is helyettesítő béledényrendszert.

férgek kultakaroja giardia fereg

A béledények vakon végződő csövecskék, melyek egészen a sejtekig juttatják el a megemésztett táplálékot. A sejtek e felesleges bomlástermékeket ugyancsak a béledényrendszerbe adják le, és a szájnyíláson át jutnak a külvilágba.

Az élősködő életmódú laposférgek bélcsöve teljesen visszafejlődik, a tápanyagokat a gazdaszervezetből szívják fel a kültakarójukon keresztül. Szaporodás: Kevés kivételtől eltekintve hímnős állatok, nem sok közöttük a váltivarú.

Ivarmirigyeik a herék és a petefészkek, melyek járataihoz párzószervek is tartoznak.

6.3. Laposférgek

A megtermékenyítés minden esetben belső és kölcsönös. A megtermékenyítés után petéket raknak.

hatékony parazitaellenes gyógyszer

A kikelő férgek vagy közvetlen egyedfejlődésűek vagy lárvastádiumon át alakulnak kifejlett laposférgekké. Szerző által felhasznált források:.