Elérhetőség

Galandfereg lovak, A lovak és a galandféreg - 2.rész - Lóápolás és egészség

Háziállat Magazin A lovak és a galandféreg - 1.

Férgesség, paraziták

Sokkal veszélyesebbek, mint amilyennek gondolták őket. Nézzük meg, mit okozhatnak, és hogy hogyan kell szembeszállni ezekkel a ravasz parazitákkal!

Valamikor a galandférgeket szelíd parazitáknak tartották, és nem kötötték össze a lovak komolyabb problémáival. A tanulmányok galandfereg lovak kimutatták, hogy ezek a paraziták nem is annyira ártatlanok. Csak nézzük ezeket a statisztikákat! A bélelzáródás a vékonybél végén levő elzáródás, amelyet bélgörcsnek szoktak nevezni 81 százaléka a galandféreg miatt alakul ki.

Néhány fontos kérdés a lovak galandférgességéről Néhány fontos kérdés a lovak galandférgességéről A lovak galandférgességét háromféle galandféreg faj okozhatja Magyarországon.

A görcsös kólika 22 százalékban a galandféreggel kapcsolható össze. A bél-betüremkedés egy veszélyes műtétet igénylő bélgörcs, amikor a az egyik bél a másikba fúródik majdnem mindig a galandféreg miatt galandfereg lovak létre. Még a galandfereg lovak veszélyes nyugati parton is minden 10 lóból egyet a galandféreg betegít meg.

Galandféreg lovakban?

A galandférgek leleplezése A galandférgek, bélben élő paraziták, amelyek megfertőzik a lovakat és más állatokat is, az egész földkerekségen. Galandfereg lovak laposférgek törzsébe, a galandférgek osztályába tartoznak. A három galandféreg féle, giardia puppy megfertőzheti a lovakat, fereghajto gyogyszertar Anoplocephala perfoliata, az Anoplocephala magna és a Paranoplocephala mamillana, ezek közül az A.

Más férgektől eltérően a galandférgeknek egy közvetítő vírusgazdára van szükségük, hogy befejezzék az életciklusukat.

Néhány fontos kérdés a lovak galandférgességéről

A gazda, a takarmányban lévő atka, megfertőződik, mivel megeszi a galandféreg petéit. Legelés közben a ló lenyeli az atkákat, és így a galandféreg petéje bejut a belébe, ott pedig 6 és 10 hét között kifejlődik. galandfereg lovak

Ennél a pontnál azonban gyakran megáll a tudomány. Álatlában nincsenek tisztában a féregfertőzöttség fontosságával, nem rendelkeznek kellő információval a féreghajtás megfelelő módjáról, így a férgek elleni védekezés általuk végzett módja gyakran felesleges, vagy nem megfelelő. A férgesség problémáját sokan hajlamosak lekicsinyíteni, ami részben érthető, hiszen különösen a kezdeti fázisában egyáltalán nem látványos - ellentétben például egy komoly külső sérüléssel, vagy sántasággal, amit bármelyik tulajdonos azonnal "diagnosztizál" és hívja az állatorvost.

Nem sokat lehet tudni az atkákról, de annyit tudunk, hogy a legelőkön, pázsitokon galandfereg lovak a növényzeten élnek. Az atkák is a mérsékelt éghajlatot kedvelik.

A lovak és a galandféreg - 1.rész

A humuszban élnek, a föld szerves rétegében. A száraz sivatagi vidékeken kevés galandfereg lovak humusz, ezért itt kevésbé fordulnak elő a galandférgek.

belfereg vegbel

A galandféreg nehezen kimutatható Galandféreg a lóban Minden ló amelyik legel, ki van téve a veszélynek, hogy megfertőzött atkákat juttat a szervezetébe. Habár a tanulmányok kimutatták, hogy a galandférgek mindenhol megtalálhatóak, sokáig nem tudták, hogy jelenlétük hogyan mutatható ki a lovakban.

A galandféreg-petéket az ürülékmintákban keresték, de ezzel nem sokra galandfereg lovak.

galandfereg lovak

A lovaknál általában a nőstény parazita a bélben rakja le petéit, és azok az ürülékkel együtt hagyják el a szervezetet. A galandféreg teste olyan, mint egy tehervonat, sok teherkocsival, amelyek egymáshoz vannak kötve. A galandféreg testének a vége hamarabb fejlődik, mint a test galandfereg lovak része, tehát időnként a vége amely olyan, mint egy petékkel töltött zacskóleválik. Ez a zacskó néha csak akkor galandfereg lovak ki, miután kikerül a lóból, de azt nem tudni, pontosan mikor.

Tehát nem könnyű dolog a ló trágyájában ezekre a petékre rátalálni.

A lovak és a galandféreg - 2.rész

Mivel az állatorvosok nem találtak galandféreg-petéket a lovak ürülékében, arra a következtetésre jutottak, hogy ezek nem veszélyeztetik az állatokat. Hé testvér, te is elkaptad? Habár galandférgekre találtak már műtétek vagy boncolások során, nem kötötték össze őket semmilyen betegségekkel. Mindez megváltozott az es évek közepén, amikor egy brit kutató kifejlesztett egy tesztet, galandfereg lovak kimutatott egy immunis választ a ló vérében galandfereg lovak bizonyos fehérjére, amelyet a galandféreg bocsát ki.

Galandféreg lovakban?

Habár ez a teszt kimutatja, hogy a lovak ki vannak-e téve a galandféreg veszélyének, az eredmény nem feltétlenül jelenti azt, hogy meg is vannak fertőződve, mégis egy lépés volt a jó irányban, és segített a többi kutatónak, hogy rájöjjenek, mennyire is elterjedt a galandféreg.

Galandfereg lovak okoz a galandféreg a lovakban?

hogyan lehet eltávolítani a férgeket a cseresznyeből

Azóta a tudósok rájöttek, hogy a galandférgek valamilyen mértékben bélfertőzéseket és betegségeket galandfereg lovak. A betegséget az okozza, ha sok galandféreg rátapad az emésztőszervekre, mint a vékonybél, pontosabban a galandfereg lovak csomópont a csípőbél, a vastagbél és a vakbél találkozási pontjaa galandférgek gyulladást, irritációt vagy fekélyt okozhatnak, és meggátolják a szervezet normális működését.

A belek rossz működése az emésztőszerveket is érinti, és így alakul ki a három legelterjedtebb kólika, amelyet a galandféreggel lehet kapcsolatba hozni: a bélbetüremkedés, a bélelzáródás és a görcsös kólika.

Galandféreg lovakban? A lovak galandférgességét Magyarországon három faj okozza: az Anoplocephala perfoliata, Anoplocephala magna és Anoplocephaloides mamillana. Régóta ismert a lovakban való előfordulásuk, azonban sokáig nem tulajdonítottak nekik különösebb jelentőséget, mert jól tartott állatokban az enyhe fertőzöttség általában nem okoz látványos tüneteket. A galandférgesség azonban olyan, mint egy időzített bomba: a fertőzött állat által ürített peték révén a fertőzés feldúsul a környezetben, és galandfereg lovak környezetben élő köztigazdák talajlakó atkák közvetítésével intenzív fertőzést idézhetnek elő az állományban.

Kólikás jó reggelt! Ezek azok a betegségek, amelyekről elismerik, hogy a galandférgek okozzák.