Giardiázis: mit érdemes tudni róla? - HáziPatika

Giardia parazita. A giardiasis előfordulása

Giardia-fertőzés (giardiasis)

Létrehozva: Évente közel millió embert érinthet, és vannak olyan országok, melyekben a népesség 30 százaléka fertőzött. A giardia parazita nevű betegséget egy Giardia lamblia egyéb nevein Giardia intestinalis, illetve Giardia duodenalis nevű élőlény okozza, mely a prozoanok családjába tartozik. A protoza állati jellegű egysejtűek, úgynevezett állati véglények gyűjtőneve.

Paraziták a bélben: a puffadás okozói Vajon mi okozhatja a szűnni nem akaró hasmenést, ami ráadásul különös módon néha elmúlik, azután visszatér? Könnyen előfordulhat, hogy paraziták okozzák a problémát. Mit érdemes róluk tudni? A Giardia számos állat pl.

Női Egészség Éve 2020

Emellett az egysejtű a természetes vizekben is megtalálható. Az emberi szervezetbe általában szennyezett vízzel kerül be, és annak jó anthelmintikus sem pusztítja el.

  1. Hány platyhelminthes faj van
  2. Giardiasis giardiázis : kutyára, emberre egyaránt fertőző betegség

Élelmiszereken keresztül is "elfogyaszthatjuk" a kórokozót. A giardiázis súlyos hasmenéssel járó fertőzés A Giardiának kétféle alakja van, az egyik az úgynevezett ciszta, a másik pedig a vegetatív alak.

férgek és pinworms kezelésére szolgáló tabletták Tibeti parazita tisztító recept

Az előbbi ellenálló, a széklettel ürül, onnan kerül be a vizekbe, melyekben megfelelő hőmérséklet mellett akár három hónapig is fertőzőképes marad. Maga a kórokozó a vékonybél felső szakaszán tapad meg, ott megtelepszik, majd a tápanyagokat elszívja a fertőzött elől, emellett pedig hatással van a bélfal giardia parazita és a programozott sejthalál nevű jelenségre is. Milyen tünetei vannak a giardiázisnak?

giardia parazita

A betegség tünetei nagyon változatosak, előfordulhat, hogy valaki egyáltalán nem mutat tüneteket, másoknál viszont igen intenzívek lehetnek. A tünetek általában az érintettek egyharmadánál jelentkeznek.

giardia parazita

A giardiasis a vékonybelet érinti elsősorban, így a főbb tünetek között találhatjuk a giardia parazita hasmenéstgyengeséget, étvágytalanságot, hasi görcsöket és hasfájást, a puffadást, fokozott gázképződést. Ezek a fertőződést követő napon jelentkezhetnek.

giardia parazita

A gyerekeknél a tünetek sokkal nagyobb eséllyel jelennek meg, míg a felnőttek sokszor panaszmentesek. A panaszok egy része pár nap alatt kezelés nélkül, magától is megszűnik, ahogy az egysejtű kiürül a szervezetből.

giardia parazita

Ha a tünetek azonban súlyosabbak és hosszabb időn keresztül elhúzódnak, gyógyszeres kezelésre lehet szükség. Emellett különösen figyelni kell a hasmenés következményeként kialakuló kiszáradás megelőzésére, a megfelelő folyadékpótlásra is.

  • Giardia-fertőzés (giardiasis)
  • Amelyek jobb tabletták a férgek ellen
  • Helmint fertőzés tünetei
  • Egylépcsős, gyors teszt a Giardia Lamblia antigén székletből történő meghatározására.
  • Módosítva:

Mivel a giardiasis felszívódási zavarokkal és hiánybetegségekkel is együtt járhat, fontos a mikrotápanyagok pótlása is. Hogyan terjed a giardiázis?

giardia parazita

Előfordulhat az is, hogy giardia parazita betegek egy része krónikus hordozóvá válik, vékonybelében pedig hosszabb ideig, akár évekig is megtapad a kórokozó. A fertőzés után immunitás nem marad vissza, tehát az érintettek a későbbiekben bármikor visszafertőződhetnek. A szakemberek szerint a paraziták okozta fertőzések bizonyos krónikus betegségek, például a laktóz-intolerancia vagy az irritábilis bél giardia parazita IBS kialakulásában is szerepet játszhatnak.

Az emberi szervezetben viszonylag könnyen megtelepedik, és az esetek egy részében, felnőtteknél nagyjából felében, gyermekekben még ennél is nagyobb arányban okoz hasmenést. Egyfajta népbetegségről van szó: ez a felszívódási zavaroknak, a tartós hasi panaszoknak, a tartós hasmenésnek, és gyerekeknél olykor a fejlődésbeli elmaradásnak is az egyik oka. A kórokozó panaszokat főképp a gyerekeknél okoz, a felnőttek gyakran tünetmentesen esnek át a fertőzésen.