Giardiasis tünetei és kezelése - HáziPatika

Giardiasis gyógyitasa, Giardia-fertőzés (giardiasis)

giardiasis gyógyitasa mgsv ost paraziták

Az USA-ban az egyik leggyakoribb parazitás bélfertőzés. Gyakrabban jelentkezik férfi homoszexuálisok körében, és azoknál, akik előzőleg fejlődő országokba látogattak.

Előfordulása valószínűbb azokban, akiknek kevés a gyomornedve vagy sebészeti gyomoreltávolításon estek át, valamint giardiasis gyógyitasa hasnyálmirigy-gyulladás pankreatitisz s vagy károsodott immunrendszer esetén.

A parazita a széklettel ürülő ciszta formájában terjed egyik emberről a másikra. Az átvitel gyermekeknél és nemi partnerek között közvetlenül is, fertőzött táplálékkal vagy vízzel pedig közvetve is megtörténhet.

hogyan lehet gyógyszert a férgek ellen a szervezet parazitaellenes tisztitasa

Tünetek és kórisme A tünetek általában enyhék, visszatérő hányinger, böfögés, fokozott bélgázképződés flatulenciahasi panaszok, nagy mennyiségű bűzös széklet és hasmenés fordulhat elő. Súlyos fertőzés esetén zavart szenved bizonyos fontos tápanyagok felszívódása, ami jelentős fogyáshoz vezethet.

Mi a giardiasis?

A tápanyagok felszívódásának gátlása egyelőre ismeretlen mechanizmus útján történik. A tünetek utalnak a betegségre.

a helmint tabletták neve helminth féreg

A parazitának a székletből vagy a patkóbélnedvből való kimutatása alátámasztja a diagnózist. A hosszabb ideje fertőzött egyének a széklettel különböző időszakokban ürítik a parazitát, ezért ismételt székletvizsgálatokra lehet szükség.

Kutyák giardia fertőzése

Kezelés A giardiasis gyógyitasa legyőzésének egyik rendkívül hatékony szere a szájon át szedhető kvinakrin. Ez a szer azonban gyomor-bél rendszeri bántalmakat és ritkán szélsőséges viselkedészavarokat okozhat toxikus pszichózis.

giardiasis gyógyitasa paraziták tünetei es kezelése

Hatékony szer a kevesebb mellékhatásokat okozó metronidazol is, a giardiasis kezelésére azonban az USA-ban még giardiasis gyógyitasa engedélyezték. A kvinakrinnál és a metronidazolnál kevésbé giardiasis gyógyitasa a furazolidon. Folyadék formája miatt azonban gyermekeknek szívesebben írják fel.

giardiasis gyógyitasa tejbogáncs paraziták kezelése

Terhes nőket csak súlyos tünetek esetén szabad kezelni, paromomicinnel. Ha valaki giardiával fertőzött személlyel él, vagy ilyen egyénnel nemi kapcsolata volt, orvosnál kell jelentkeznie vizsgálat, illetve gyógykezelés céljából.