Giardiázis: mit érdemes tudni róla? - HáziPatika

Giardiasis megelőzése. Giardiasis tünetei és kezelése - HáziPatika

Facebook Like Giardia fertőzés, a pápaszemes szörnyeteg A fertőzés kiváltó oka a Giardia lamblia újabb nevén Giardia intestinalis nevű egysejtű, amely jellemzően víz vagy szennyezett élelmiszer közvetítésével jut be az emberi szervezetbe.

giardiasis megelőzése

A fő tünet a hasmenés, a puffadás, a hányinger és a hasi görcs. A híg széklet mindig nagy mennyiségű, ha pedig az állapot tartós, akkor a gyerekek a fejlődésben is elmaradhatnak, felszívódási zavarok, hiányállapotok tünetei is jelentkezhetnek náluk.

belfereg gyerek

Gyakori a bélgázosság, a bűzös székletürítés és a hőemelkedés is. A gyerekeknél a tünetek sokkal nagyobb eséllyel jelennek meg, míg a felnőttek sokszor panaszmentesek. Esetükben gyakran csak felszívódási zavar jelzi a problémát.

 • Hogyan lehet elpusztitani a parazitakat
 • montkongresszus.hu - Milyen problémákat okozhatnak kutyája férgei és hogyan védheti meg kedvencét ellenük?
 • Szem parazita kezelés
 • Diéta hasmenés idejére A fertőzés kiváltó oka a Giardia lamblia újabb nevén Giardia intestinalis nevű egysejtű, amely jellemzően víz vagy szennyezett élelmiszer közvetítésével jut be az emberi szervezetbe.
 • Giardiázis: mit érdemes tudni róla? - HáziPatika
 • Létrehozva:
 • Milyen problémákat okozhatnak kutyája férgei és hogyan védheti meg kedvencét ellenük?

A giardiasis megelőzése kétféle alakja van, az egyik ciszta, a másik vegetatív alak. Az előbbi ellenálló, a széklettel ürül, onnan kerül be a vizekbe. Terjed emberről emberre is, szexuális együttlét során is átadható.

Giardiasis tünetei és kezelése

Maga a kórokozó a vékonybél felső szakaszán tapad meg, ott megtelepszik, majd a tápanyagokat elszívja a fertőzött elől.

Tudjuk azt is, hogy a gyerekközösségek és az otthonok mindenképpen nagyobb rizikót jelentenek, ezeken a helyeken nagyobb az esély a fertőződésre. Nem tudni ennek okát, de a férfiak valamiért gyakrabban lesznek érintettek, mint a nők.

Parasitic Diseases Lectures #4: Giardiasis

A betegség minden korosztályt érinthet, de a fél évnél fiatalabb csecsemőknél mindenképp ritkább, ami összefüggésben áll a szoptatással. Ismert az is, hogy a kisdedek fogékonyabbak a giardiasisra, mint a felnőttek.

giardiasis megelőzése teknos feregtelenites

A panaszok egy része pár nap alatt kezelés nélkül, magától is megszűnik, az egysejtű kiürül a szervezetből. Viszont az érintettek másik része krónikus hordozóvá válik, vékonybelében pedig hosszabb ideig, akár évekig is megtapad a kórokozó.

Giardia-fertőzés (giardiasis)

A fertőzés után giardiasis megelőzése nem marad vissza, tehát az érintettek a későbbiekben bármikor visszafertőződhetnek. A fertőzésnek a hasmenésből a felszívódási giardiasis megelőzése adódóan lehetnek szövődményei.

giardiasis megelőzése parazita gyógyszer a megelőzéshez

Ez lehet fehérjehiány, tápanyaghiány, ebből következően gyerekeknél növekedéselmaradás. A megelőzés a higiéniás szabályok betartása és az rendszeres kézmosás segít, ami mellett fontos a tiszta ivóvíz elérhetősége is.

 • Paraziták elleni gyógyszerek megelőzése
 • Giardiasis (giardiázis): kutyára, emberre egyaránt fertőző betegség - Egészség
 • Székletminta eredmények paraziták
 • Giardia-fertőzés (giardiasis)
 • Giardiasis tünetei és kezelése - HáziPatika