Elakadtál? Ők segítenek!

Gyurusfergek jellemzoi. Bevezetés az állattanba | Digitális Tankönyvtár

Férgek törzsei

A gyűrűsférgek törzse Eszköztár: A gyűrűsférgek szelvényezett felépítésű állatok, testük szabad szemmel is jól láthatóan hasonló részekre, úgynevezett szelvényekre tagolódik. A gyűrűsférgek bőrizomtömlővel mozognak, és nyálkás bőrükön keresztül lélegeznek.

belfereg uszoda pinworms és pattanások az arcon

Bélcsatornájuk három szakaszra, elő- közép- és utóbélre tagolódik. Két nyílása a szájnyílás és a végbélnyílás.

Legfrissebb tételek

Az előbél feladata a táplálék felvétele, aprítása, átmeneti tárolása. A középbélben történik a szerves tápanyagok emésztése.

les parasites en anglais giardia duodenalis cyst size

A megemésztett tápanyagok felszívódnak a bélcsatorna falán keresztül, és a vérkeringéssel eljutnak a test minden részébe. Az emészthetetlen salakanyagok a végbélnyíláson át távoznak a gyurusfergek jellemzoi.

Gyűrűsférgek törzse

A gyűrűsférgek a legegyszerűbb olyan állatok, amelyek testében megtalálható a sejtek, szervek közötti anyagszállítást végző keringési rendszer. Az érhálózatban áramló testfolyadék, a vér többek között tápanyagokat és légzési gázokat — oxigént és szén-dioxidot — szállít.

A gyűrűsférgek testfelépítése Földigiliszták A gyűrűsférgek legismertebb képviselői, a gyurusfergek jellemzoi a talajban élnek, szerves törmelékekkel táplálkoznak, tehát korhadékevők. Fontos szerepük van a talajösszetételének és szerkezetének kialakításában, a humuszképzésben.

Orvosi pióca

Hosszúkás, hengeres testük ismétlődő részekből, gyűrűkből gyurusfergek jellemzoi. Mozgás közben testük egyik szakasza megnyúlik, majd összehúzódik, és maga után húzza a következő, megnyúlt szakaszt. A megnyúlás és az összehúzódás végigfut az egész testen.

A mozgásnak ez a fajtája a féregmozgás.

Navigációs menü

A földigiliszták petékkel szaporodnak. A peték lerakásában van szerepe a vastagabb és sötétebb gyűrűkből álló testrésznek, a nyeregnek.

gyurusfergek jellemzoi

Földigiliszta Orvosi pióca Orvosi pióca Az orvosi gyurusfergek jellemzoi gerinces állatokon élősködő vérszívó. Teste feji és farki végén található tapadókorongjaival kapaszkodik meg a gazdaszervezeten, és állkapcsávalsebet ejt annak bőrén.

egy személy teniózissal fertőződik meg gyógyszerkészlet helmintiasias kezelésére

A seben keresztül kiszivattyúzott vértelőbelének kitágult tasakjaibanraktározza. Ha elegendő táplálékot vett magához, leválik a gazdaszervezetről.

Lassú folyású folyókban, tavakban él. A part menti kövek között rejtőzik.