Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

Helminthosporium kolónia, Csongrád Megyei Kormányhivatal

A dekád utolsó napjaiban lehullott csapadékok visszanedvesítették főleg a szalmát. Pár nap száradás után aratható lesz az árpák zöme.

Az árpa biológiájának alapjai Vavilov szerint az árpa géncentruma, mint primer centrum, Kelet-Ázsia. Elő-Ázsia mint átmeneti, Japán pedig mint mellékgéncentrum, Abesszínia és Eritrea, mint szekunder géncentrum szerepel.

Őszi búza: A viaszérés végén lévő növényeket nagyon megviselte a napos légköri aszály. A levelek teljesen felszáradtak.

A kalász pikkelylevelei is elkezdtek kifehéredni. Jól jött a hőséget lezáró helminthosporium kolónia csapadék. Gombabetegségek kialakulásához nem volt ideális az idő. Vörösrozsda járvány nagy valószínűséggel az idén már nem lesz. Lisztharmat, Helminthosporium, Septoria csak az alsó leveleken fertőzött.

KORMÁNYHIVATALOK - Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal - Hírek

Őszi káposztarepce: Gombabetegségektől mentesek a táblák. Deszikkálás megkezdésére még egy hetet várni kell. A gyomokkal pipacs, kamilla erősen fertőzött területeken kihagyhatatlan technológiai elem lesz. Tavaszi árpa — Fénymag- Zab: A gombabetegségek közül a Helminthosporium és Septoria fordul elő az alsó leveleken.

helminthosporium kolónia férgek kezelése emberben terhesség alatt

A tavasz időjárása helminthosporium kolónia nem kedvezett ezeknek növényeknek. Kicsi az egész növény, természetesen a virágzat is nagyon kicsi, ami a várható termést is nagyban befolyásolja.

Napraforgó: Talán ez az egyetlen növény amelyben a legkisebb kárt okozta a kánikula. Gombabetegségek nem tudtak kialakulni az egy hetes légköri aszályban. Levéltetű betelepedése folyamatos.

helminthosporium kolónia

A megye déli részén figyelték meg a mezei aszaton érési táplálkozó bogácslepke hernyóját. A gazdák nagy örömére lecsupaszították ennek a nem kívánatos gyomnövénynek szinte az összes levelét. Kukorica: A kánikula utolsó napjaiban már helminthosporium kolónia helyen kanalasodott a növények levele Így védekezik a vízvesztés ellen.

Összességében egészségesek a növények.

termesztési tanácsok

A földibolhák még mindig hámozgatják az alsó leveleket. A zivatarok során a jégkár keletkezett egyes helyeken Jászság, Mezőtúr térsége. Lucerna: A második növedék vágása megkezdődött.

A magnak meghagyott második növedék rövidesen virágzik. Jelentősebb rovarkárosítást nem észleltek a második növedékben. Helminthosporium kolónia Lombtrágyázással és keserű só kiszórással sikerült a növények levélvesztését elkerülni a kánikulában.

helminthosporium kolónia

A felgyomosodott foltokat kézzel kapálják Jászkisér. Sem gomba, sem rovarkártevők egyelőre nem károsítják. Paprika: A fűtetlen fólia házakban megkezdték az első kötés paprikák szedését. A levéltetvek elleni védekezést folyamatosan kell végezni. A szabadföldi fűszerpaprikák kézi és gépi sorközművelését végzik.

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép 2015. 06. 01. - 2015. 06. 15. között

Megtörténtek az első levéltetű elleni védekezések. Hagyma: A magról vetett hagymát folyamatosan öntözni kell. A jégverések megszabdalták néhány táblán a hagyma levelét, a tervezetten felül jelentős többletköltséget okozva a termelőknek a plusz kijuttatott gombaölő szerek.

Éghajlat és talajigény, vetésváltás Helminthosporium kolónia A burgonya a mérsékelten meleg, csapadékos és párás éghajlat növénye, ezért termesztésére a kissé hűvös időjárású tájak felelnek meg a legjobban. A burgonya termeszthetőségének határait a hőmérsékleti szélsőségek iránti érzékenysége szabja meg. Termesztésre főleg azok a területek alkalmasak, ahol az évi középhőmérséklet °C körül van és a nyári meleg hónapok középhőmérséklete nem haladja meg a 21 °C-t.

Őszi hagyma betakarítása korai zsákos hagymaként megkezdődött. Burgonya: A burgonyák teljes virágzásban vannak. Burgonyabogár lárvák ellen védekezni kellett, helyenként kétszer is az elhúzódó lárvakelés miatt.

Homokon folyamatos öntözést igényel.

Csongrád megyei növényegészségügyi helyzetkép 2013.05.16. - 2013.05.31. között

Baktériumos betegségek Ralstonia solanacearum, Clavibacter michiganensis sehol nem fordult elő. Zöldborsó-takarmányborsó: Zöldborsó gépi betakarítása megkezdődött. A termés gyenge-közepes fajtától függően. Növényvédelmi szempontból intenzíven védett növény.

helminthosporium kolónia

Ebből következően sem bagolylepke férgek eltávolításának módszerei, sem peronoszpóra kártétel nincs egyik táblában sem. Dinnye: Az első helminthosporium kolónia az első kötésű dinnyék már kézilabda nagyságúak a második kötések teniszlabda nagyságúak.

Fusariumos tőpusztulás sehol sem jelentkezett a dinnyékben. Helminthosporium kolónia A meleg időben folyamatos a levéltetű kolóniák szaporodása.

Növényvédelmi helyzetkép június elején

A moníliás ágelhalás házi kertekben több helyen is jelentkezik. Kajszibarack a gutaütés tünetei a nyári melegben megmutatkoznak, súlyosabb fertőzés esetén az egész fa kiszárad. Cseresznye: A ropogós cseresznyék betakarítása is megkezdődött.

  1. Csongrád megyei növényegészségügyi helyzetkép
  2. Информация уходит.

  3. Növénytermesztéstan 1. | Digitális Tankönyvtár
  4. KORMÁNYHIVATALOK - Csongrád Megyei Kormányhivatal - Hírek
  5. Танкадо успел отдать его за мгновение до смерти.

Őszibarack: A levéltetvek betelepedése folyamatos. Más károsító nem tapasztalható.

Növényvédelmi helyzetkép május elején

Alma: Érzékeny fajtákon lisztharmat és varasodás tünetei tapasztalható. Folyamatos védekezést igényelnek.

giardia human treatment natural féreg gyógyszer emberi gyermek számára

Almamoly első nemzedékének a rajzása elkezdődött. A többi molykártevő elleni védekezés pontos időzítése a feromon csapdák fogási adatai kiértékelésével jól időzíthetők.

AgrárUnió - Növényvédelmi helyzetkép május elején

A virágzás alatt tűzelhalással megfertőződött alma termésűeken a tünetek most jelentkeznek, a fiatal hajtások pásztorbot szerűen meghajlanak és elhalnak. Szőlő: Virágzás befejeződött.

A lisztharmat, peronoszpóra, levélatkák valamint a kabócák elleni preventív védekezéseket folytatni kell.