Kerekesférgek

Kerekesféreg taplaleka. l. ALREND: Piócaszerű-kerekesférgek (Bdelloidea)

Teljes szövegű keresés l.

Ellenőrző kérdések a Földünkön körülbelülhazánkban mintegy fajuk ismert. A kerekesférgek az egész Földön elterjedtek.

Az idetartozó fajok ugyanis nemcsak kerékszervükkel tudnak szabadon úszni, hanem a szilárd kerekesféreg taplaleka a piócákhoz és araszoló hernyókhoz hasonlóan araszolni is képesek.

Ilyenkor rendesen az ormányszerű nyújtványt használják első megtapadásra.

kerekesféreg taplaleka

Rotaria rotatoria Schrk A Philodinidae-családba tartozik az a kerekesféreg Rotaria rotatoria Schrk is, melyről kerekesféreg taplaleka részletesen megemlékeztünk. Ez az alcsalád fajokban nagyon gazdag. Képviselői mindenütt előfordulnak, ahol az életmódjukhoz elegendő legcsekélyebb mennyiségű víz megvan: mohok között, zuzmókban, kiszáradó iszapban, mezőgazdasági és erdőtalajban, valamint a szobai növények talajában.

Megjelent:

Az édesvizek állandó lakói. Leginkább az édesvízi növényzet közöt tmászkálnak vagy araszolnak, sokszor egyhelyen megtapadnak, kibontják kerékszervüket s az ezzel képezett örvényből válogatják ki táplálékukat.

Tartalomjegyzék

Testük orsóalakúan megnyúlt, harántgyűrűkkel ellátott; hosszú, ormányszerű tapogatójuk van. Kerékszervük kétlebenyű. Nagyon gyakori fajuk a már szintén említett Philodina roseola Ehrbg.

női körféreg ember szivfereg tesztek

Nyaka tájékán két kerekesféreg taplaleka vörös színű pontszeme van. Az idetartozó Habrotrocha Callidina nemzetségnek is nagyon sok faja van, melyek abban különböznek az előbbi nemzetségektől, hogy nincsen szemük s életmódjuk rendkívül érdekes. Tartózkodási helyük ugyanis leginkább a lombos és májmohok között van.

kerekesféreg taplaleka

Az illető mohok leginkább a Jungermanniaceae-mohacsaládhoz tartozó Frullania- Lejeunia- és Jungermannia-nemek, melyek nálunk a tölgyek és bükkök kérgén, a trópusokon pedig szintén a fakérgeken élnek. Két sorba rendezett levélkéi alatt sisakszerű vagy zsákalakú képleteik vannak, melyekben összegyűlik az esővíz vagy a harmat. Ezt a parányi vízmennyiséget még különleges, szaggatott pikkelyek védelmezik az elpárolgástól.

szalag parazita előkészítése giardia antigen elisa

A víz így nagyon hosszú ideig megmaradhat bennük. Ezekben a parányi vízmedencékben mindig meghatározott kerekesféreg-fajok tanyáznak, melyek egyúttal az illető mohára is jellemző alakok. Így pl.

kerekesféreg taplaleka aszcariasis kolecisztitiszel

A hasznos együttélésnek symbiosis igazi példájával van itt dolgunk; a növény ugyanis lakást, lakóhelyet biztosít az állatkának, amely viszont az esővel besodort parányi élőlényekben elegendő táplálékot kerekesféreg taplaleka magának s anyagcseréje által a gazdanövényt cseppfolyós anyaggal látja el, amelyből a növény táplálékot kap a maga számára.

Brazíliában élnek olyan kerekesféreg taplaleka is, melyek a kölcsönös alkalmazkodásnak bámulatos példáját mutatják.

Tartalom ajánló

Ezeknek a mohafajoknak ugyanis olyan piciny zacskói vannak, amelyeknek nagysága és alakja pontosan megfelel a bennük élő kerekesférgeknek.

Fajtársainak teljesen ellentéte a Callidina parasitica Ehrbg.

Uborkamagképű galandféreg (Dipylidium caninum) - csak egyszerűen

Mint külső élősdi állat ectoparasita kerekesféreg taplaleka vízi kerekesféreg taplaleka Gammarus pulex és egyéb édesvízi rovarálcákon élősködik. Az előző családdal rokonságban van az Adinetidae család is, mely abban tér el tőle, hogy igazi kerékszerve nincsen.

  • Ember helmintikus fertőzése
  • A medence karbantartása azonban viszonylag kevés munkát igényel.
  • Progeszteron a kerekesférgekben

Ám helyette a hasi oldal tájékán a feji részen egy csillangós lemezük van. Az idetartozó fajok leginkább a mohok között s némelyek az édesvizekben élnek. Az Adineta vaga Davenport nevű faj leginkább kerekesféreg taplaleka lápokban, a sphagnum- és egyéb mohafajok által képezett párnákban éli le életét.