A lovak és a galandféreg - 1.rész

Lo galandfereg

Galandféreg lovakban?

  • Férgesség, paraziták :: Lovas Akadémia
  • Ennél a pontnál azonban gyakran megáll a tudomány.

A lovak galandférgességét Magyarországon három faj okozza: az Anoplocephala perfoliata, Anoplocephala magna és Anoplocephaloides mamillana. Régóta ismert a lovakban való előfordulásuk, azonban sokáig nem tulajdonítottak nekik különösebb jelentőséget, mert jól tartott állatokban lo galandfereg enyhe fertőzöttség lo galandfereg nem okoz látványos tüneteket.

lo galandfereg

A galandférgesség azonban olyan, mint egy időzített bomba: a fertőzött állat által ürített peték révén a fertőzés feldúsul a környezetben, és a környezetben élő köztigazdák talajlakó atkák közvetítésével intenzív fertőzést idézhetnek elő az állományban. A lo galandfereg fertőződésnek kitett lovakban estenként annyi féreg telepszik meg a vastagbélben, hogy egy kis, körülírt bélterületen szorosan egymás közelében zárt csoportot alkotva tömött csomót képeznek, amely komoly tüneteket okoz: visszatérő kólika, súlyos emésztőszervi megbetegedések, bélelzáródás is előfordul A súlyos fertőződésnek kitett lovakban estenként annyi féreg telepszik meg a vastagbélben, hogy egy kis, körülírt bélterületen szorosan egymás közelében zárt csoportot alkotva tömött csomót képeznek, amely komoly tüneteket okoz: visszatérő kólika, súlyos emésztőszervi megbetegedések, bélelzáródás is előfordul.

A galandférgeggel lo galandfereg átfertőzöttség területenként változó.

Orsóférgesség - csak egyszerűen

Ha ehhez hozzátesszük, hogy a mintákat az ország számos lovardájából vették, és mindenhol hasonló volt a fertőzöttségi arány, akkor érzékelhetjük a kérdés fontosságát. Az ország egész területe veszélyeztetett, bármelyik állat megfertőződhet, és a fertőzöttség az állománylétszámtól függetlenül hasonló mértékű. A széles spektrumú avermektin származékok — ivermektin, moxidektin, lo galandfereg még az ektoparazitákkal szemben is hatékonyak — nem rendelkeznek galandféreggel szembeni aktivitással.

  • Milyen hőmérsékleten meghalnak a helminták
  • Háziállat Magazin A lovak és a galandféreg - 1.
  • Helminth cyst
  • Galandféreg mi ez

A galandférgekkel szemben lo galandfereg egy további hatóanyagot, a prazikvantelt is be kell iktatnunk a gyógyszeres lo galandfereg vagy kezelést célzó féregellenes protokollba. Az egyidejűleg fennálló galandféreg fertőzések kezelésére kombinált készítményként a Noromectin Prazikvantel Duo paszta áll rendelkezésre: prazikvantel tartalmának köszönhetően a fonalférgek mellett a kifejlett galandférgeket is elpusztítja.

A Noromectin termékcsalád — Noromectin és Noromectin Praziquantel Duo paszta az alábbi előnyökkel rendelkezik: Könnyen és biztonságosan adagolható Kiváló hatékonyságú a kis strongylidák bélnyálkahártyába ágyazott lárvái ellen is Prazikvantel kombinációban a galandférgekkel szemben is hatékony Egy kezelés két hónapra megfelelő biztonságot nyújt Tartós védelem az újabb lárvafertőzésekkel szemben A kezelések segítségével végrehajtott védekezési program hatékonyan csökkenti a legelő illetve az istálló lárvákkal való szennyeződését.

gyermekek helminthiasisának diagnosztizálása és kezelése bevált parazita gyógyszerek

Javasolt hatékony parazita gyógymód program: Az alacsony fertőzöttségű lovaknak minimális fenntartó programra van szükségük, amely leghatékonyabban az ivermektin vagy ivermektin-prazikvantel kombináció és a moxidektin-prazikvantel kombináció: Equest Pramox gél félévenkénti alternáló adását jelentheti. Közepesen fertőzött lovaknál ezt érdemes kiegészíteni a fő fertőzési időszak közepén egy célzott benzimidazol kezeléssel.

lo galandfereg pasziánsz elrendezés

Intenzíven fertőzött lovak esetén pedig a benzimidazol kezelést egy hónap múlva lo galandfereg adásával is érdemes kiegészíteni. Így végül a valós kezelési lo galandfereg lo galandfereg és a felesleges kezelések elvetése sikert hoz az állatorvosnak és pénzt takarít meg a tulajdonosnak.