Ostor (eszköz)

Ostor hossza. Ostorkészités

Készítettek vadásztáskát, tölténytáskát, pisztolytáskát, szájkosarat, patavédõ ostor hossza. Csináltak szíjat bocskorhoz, tarsolyhoz, korcsolyához, pokróchoz, bokavédõhöz, hintó tartónak. De az õ munkájuk lett az ostorok készítése is. Az ostornak számos fajtáját használták, és használják ma is. A szíjgyártó megtanulta az egyszerû suhogó, de a díszes karikás ostor fonását is.

Nagy karikás ostor

Ahhoz, hogy elkészítsünk egy ostort, sok mindent meg kell tanulnunk. Figyelembe kell vennünk, hogy ki és mire fogja használni, valamint hogy milyen állatokkal fog bánni.

ostor hossza parazita elleni gyógytea

Dolgozatomban bemutatom az ostorokat az egyszerû kötél ostortól, a nagy gonddal és szakértelemmel készítet karikás ostorig. A karikás ostorról írok a legrészletesebben, mivel ennek az ostor fajtának rengeteg típusa létezett az országban. Az ország minden táján különös figyelemmel, gazdagon díszítve készítették.

Megpróbálom készítésének minden mozzanatát olyan részletességgel leírni, hogy ha valaki kedvet kap az elkészítéséhez, esetleg maga is meg tudjon egy karikás ostort csinálni. Az ostor Az ostor állathajtó és terelõ eszköz, ostor hossza egy nyélbõl, és az erre erõsített szíjból, vagy fonásból áll. Nyele ostor hossza fából, nádból esetleg acélból. Két alaptípusa van: rövidnyelû, amelyet pásztorok, valamint a hosszúnyelû, amelyet a szekerezõk-kocsizók használnak.

Mind a két típuson belül találunk kötél és szíjostort is. A pásztorok által használt rövid nyelût nevezik nehézostornak, kancsikának, korbácsnak is, bár legelterjedtebb neve a karikás. Sok részbõl tevõdik össze, s tájanként igen változatos az egyes részek elnevezése. Általánosnak mondható hogy ostor hossza nyélhez erõsítõ szíjkötés neve telek, vagy nyakló.

Másodlagos menü

A karikás derekát kötél köré 4, 6, 8, vagy 12, 24 esetleg 32 vékony ostor hossza, ágból fonja a pásztor. Az ehhez csatlakozó csapó egyes szíjból áll, a csapó végére kerül a sudár, ami a cserdítéskor a durranó hangot adja. A szekerezõ-kocsizó ostor egyszerûbb; nyele nem csak hosszabb, hanem vékonyabb — a karikással szemben — a nyél is hajlékony. A kocsizó ostorszíjból, az ökörhajtó ostor általában kenderkötélbõl készült.

Hasonló termékek

A négy-hatökrös szekerekhez különösen hosszú nyelû ostort használtak. Azt, hogy milyen ostort kell használni, az állat fajtája is meghatározza. A kondások ostora a nehézostor, amely tulajdonképpen karikás ostor, de sokkal nehezebbre, durvábbra van csinálva, mivel a mangalica disznónak vastag a bõre és sokkal nagyobbat kell odaütni neki, mint egy lónak, ahhoz, hogy kordában lehessen tartani.

De késõbb az ostor hossza elterjedésével a nehézostor használata is megszûnt, mivel azoknak érzékenyebb a bõre, és könnyen meglátszik rajta az ütés, ami értékvesztést jelent, és a kondás bérébõl levonásra kerül.

A fehér marhát csak úgy meglegyintik egy hosszúnyelû könnyû ostorral, a bivalyra viszont rá kell vágni a korbáccsal.

Hosszúnyelû ostorok Kancsuka A kötélostorok legegyszerûbb fajtája a bivaly, vagy lusta kettõs ökörfogat hajtására szolgáló ostor. Ennek megnevezése általában kancsuka, de pl. Békés megyében sundinak, Erdélyben bivalykorbácsnak ismerik.

Elhasznált kötõfékszárból, istrángból, vagy rövid kötélhulladékból ostor hossza, melyre görcsöket kötöttek, hogy nagyobbat lehessen vele ütni. Nyele cm átmérõjû, kb. Ökörhajtó ostor A hosszúnyelû ostorok közé tartozik az ökörhajtó ostor, más néven csák.

Ez a legnagyobb méretû ostor. A nyele legalább olyan hosszú, mint maga az ostor. Ez a nyél a felsõ végén két ágban, villa alakban, ún. Alatta ujjnyi távolságra ostor hossza van, mely ostor hossza ellentétes irányú oldalágak lenyesésébõl áll elõ. A két bunkó közé farkas hurokkal hurkolják rá az ostort, nyaklójánál fogva, ahol szabadon foroghat, mozoghat anélkül, hogy leesne.

ostor hossza paraziták testtisztító áttekintése

Az ökörhajtó ostor nyelét csáknyélnek nevezik. Ez az ostor a béres szerszáma, aki ha meg van rakva a szekér a hátulsó ökörpár nyaka felöl megy az állatok mellett, a bal, úgynevezett "csás" oldalon.

Két kézre fogja az ostornyelet. Bal kézzel a csapószíj kezdeténél fogja alul a nyelet, jobbal annyival feljebb, amennyire kinyújtott karral eléri.

ostor hossza egy gyógyszertárban férgektől

A mellette levõ ökörnek a külsõ oldalára üt, a ostor hossza a nyéllel szúr oda. Az elsõ pár ökörnek pedig odadurrant a füléhez úgy, hogy az említett módon a nyelet fogva, kétszer megcsóválja az ostort, harmadszorra visszarántja. A csás ökörtõl nem szabad ostor hossza a béresnek.

Ha 4 ökörnél több van befogva, akkor a szekérre száll, és onnan durrogtat. Ezt a fajta ostort kötélbõl fonják, de módosabb helyen szíjból is készült. A szíjból készült ostor fonása, szerkezete hasonló a szíj karikás ostoréhoz, de sokkal hosszabb.

Tocati 2013 - Verona, karikás ostor bemutató 3

Egy ilyen ostor megfonásához sokkal több bõrre volt szükség, ezért csak a módosabb gazdák engedhették meg maguknak. Az ilyen szíjból font ostor hossza Békés megyében négyalónak hívták.

paraziták az agyszárban klassifikasi filum aschelminthes

A kötélbõl készült változat szerkezete és készítése hasonló a kötél karikás ostoréhoz, melyet a ostor hossza kanászok készítettek. Leírását a rövidnyelû ostoroknál megtaláljuk. Suhogó A szekerezõk-kocsizók ostora a suhogó. Az ostor a lóhajtás ostor hossza nélkülözhetetlen segédeszköze, a lovak egyenletes menésének biztosítása, fõként a jó indítás és a fordulatok végrehajtása, valamint az állatok fegyelmezése céljából.

Suhogóból is több típust találunk, attól függõen, hogy egy egyszerû parasztember, vagy egy hivatásos versenykocsizó háza táján nézünk-e körül.

tojáslista kezelés gyermeken féreg emberi paraziták számára

Az ostor mérete a fogat nagyságához igazodik. Megkülönböztetünk kettes- és négyes ostorokat, attól függõen, hogy két lovas fogatot, vagy lovas fogatot hajtanak vele.

Az ostornak két része van, az ostornyél és a csapószíj. Az ostornyelek anyaga változatos. Népies fogatoknál láthatjuk a legegyszerûbb ostornyeleket. Ezek többnyire meggyfa, somfa, mogyorófa ostornyelek.

Az ilyen ostornyeleket vagy a vásáron vették, vagy maguk nyesték. Népi hiedelem szerint szilvafából nem szabad ostornyelet csinálni, mert akkor lefogynak a lovak. Az ünneplõ nyél hajlékony tengeri nádból készült, melyet a szíjgyártóknál lehetett megvásárolni. Ezek a nádnyelek olykor acéldrót belsõvel voltak ellátva, amitõl még rugalmasabbak lettek A mai versenykocsizók szerint az ostor nyelét egcélszerûbb ostor hossza fából készíttetni, mert akkor nem görbülnek, s nem veszítik el formájukat olyan hamar, ostor hossza a dróttal bélelt nádból, vagy a tisztán nádból készült nyelek.

A kettes ostornyél mindig kicsit hosszabb, mint a négyes ostor nyele, viszont a négyes ostor nyelének nem szabad olyan hajlékonynak lenni, vastagabbnak, erõsebbnek kell lennie. A kettes ostor nyelének hossza kb.

Ez a szócikk az ember által használt eszközről szól. Hasonló címmel lásd még: Ostor egyértelműsítő lap. Ostor hossza a szócikk vagy szakasz elsősorban magyarországi nézőpontból tárgyalja a témát, és nem nyújt kellő nemzetközi kitekintést. Kérünk, segíts bővíteni a cikketvagy jelezd észrevételeidet a vitalapján. Az ostor egy fa nyélből és ráerősített szíjból álló eszköz, mely elsősorban állatok terelésére, illetve fegyverként szolgált[ forrás?

A fából készült ostornyelek felsõ végén meghagynak az oldalhajtásokból egy-egy cm-es darabot, amely meggátolja, hogy a ráhurkolt szíj fel, vagy le csússzon rajta. A hajlékony tengeri nád nyél felsõ végére ebbõl a célból két gombot kötnek szurkozott varrócérnából dratvából. Az ostornyél díszítve is lehet. A csipkésveretû sallangos magyar hámhoz használt ostornyeleken díszítésként a nyél markolata és az ostornyél találkozásához bõrpillangókat, vagy rojtot lehet felhelyezni.

A markolatot bõrrel is be lehet vonni, ostor hossza még elegánsabb. Az ostornyél színe meg kell hogy egyezzen a kocsiéval. Fekete, vagy sötét fényezésû kocsihoz fekete, eredeti ostor hossza, ún. Az ostorszíjak többnyire bõrbõl, néha feketére festett vagy szurokba mártott spárgából készülnek. A magyar ostor legfõbb jellemzõje, hogy levehetõ a nyélrõl és telekes.

Ostor (eszköz)

A telek lapos, vékony szíjból készült, duplára kötött, kb. Forgó karika : Ostor hossza két suhogót tartó gomb közé egy szaruból faragott görgõt, pörgettyût helyeznek, amelyre a suhogót úgy kötik fel a tellenggel, hogy az ezzel együtt jól, könnyen foroghasson. Hogy jól pörögjön a nyélen, a két gomb közé esõ részre egy kis rézcsövet szoktak tenni, mely az ostor akadálytalan forgását biztosítja.

A rézcsöves pörgettyûs megoldás elsõsorban négyesfogathajtó ostoroknál szükséges- Ostor hossza ostorszíj hossza változó. Mindenki a saját tapasztalatai alapján választja ki a neki megfelelõt. Egyszerû ostorszíj A kettesostor csapószíja cm hosszú.