Biológia - évfolyam | Sulinet Tudásbázis

Platyhelminthes biológia. Laposférgek kültakarója és mozgása

Általános testfelépítés[ szerkesztés ] A laposférgek egyszerű szerveződésű szövetes állatok. Fejlődésük a bélcsíra állapotban megrekedt, tehát ekto- és endodermájuk már kialakult, sőt már a mezoderma kezdeményei is fellelhetők bennük.

  • Parazita kezelés diéta
  • Biológia - évfolyam | Sulinet Tudásbázis
  • Laposférgek – Wikipédia
  • COELOM | Zoology, Biology classroom, Worm images

Testük soha nem szelvényezett, de a galandférgek teste különböző méretű platyhelminthes biológia tagolódik. A testüreg platyhelminthes biológia állatokhoz képest pl.

platyhelminthes biológia gyógynövény THC méregtelenítés

Kültakaró és mozgás[ szerkesztés ] A laposférgek kültakarója egyrétegű, el nem szarusodó hengerhám. Az örvényférgek külső hámszövete csillós, melynek segítségével gyors úszásra is képesek. A hámszövet sok mirigysejtet tartalmaz, amik nedves közegben megduzzadnak, elnyálkásodnak és kocsonyás védőréteget képeznek.

Navigációs menü

A hámszövet összenő az alatta lévő simaizomszövettelígy működési egységet képeznek. Ez a bőrizomtömlő. A laposférgek ennek segítségével féregmozgást végeznek, bár egyes csoportoknál ez teljesen visszafejlődik az élősködő életmód következtében.

szarvasmarha szalagféreg fertőzés hatásai féregtelenites nemetul

A bőrizomtömlőhöz további simaizomkötegek is kapcsolódnak, így az még erőteljesebbé, hatékonyabbá válik. Táplálkozás és anyagszállítás[ szerkesztés ] Bélcsövük kétszakaszos, egynyílású, mivel a bélcsíra állapotban még csak egynyílású ősbélüreg alakul ki.

platyhelminthes biológia

A bélcsatorna két szakasza az elő- és a középbél. A táplálék a szájnyíláson át jut a garatbaahol a platyhelminthes biológia mirigyei megkezdik az előemésztést. A garatból a táplálék középbélbe jut, ahol a sejtek bekebelezik és megemésztik a táplálékot. A középbél gazdagon szétágazik, létrehozva az anyagszállító rendszert is helyettesítő béledényrendszert.

A béledények vakon végződő csövecskék, melyek egészen a sejtekig juttatják el a megemésztett táplálékot. A sejtek e felesleges bomlástermékeket ugyancsak a béledényrendszerbe adják le, és a szájnyíláson át jutnak a külvilágba. Az élősködő életmódú laposférgek bélcsöve teljesen visszafejlődik, a tápanyagokat a gazdaszervezetből szívják fel a kültakarójukon keresztül.

platyhelminthes biológia platyhelminthes phylum példák

Légzés[ szerkesztés ] A külső váz nélküli ősszájúakra általánosan jellemző, hogy nem alakul ki külön légzőszervük. Így van ez a laposférgeknél is.

Eszköztár: Kétoldali szimmetria egy laposféreg testén Az állatvilágtörzsfejlődésében sok újdonsággal szolgált a laposférgek megjelenése. Testükre a többi, magasabb rendű állathoz hasonlóan, kétoldali szimmetria jellemző.

Az oxigént egész testfelületükön át, diffúz módon veszik fel. Ehhez azonban az szükséges, hogy állandóan nedves környezetben legyenek, hisz ha kiszárad kültakarójuk, a légköri oxigén nem tud miben feloldódni, így a sejtek sem képesek azt felvenni.

Több fajuk az elágazó béledényrendszer falán át is képes a vízből való gázcserére.

Laposférgek

Kiválasztás[ szerkesztés ] Mezodermális eredetű kiválasztószervük az egyszerű típusú elővesécske. Az elővesécske az állat két oldalán végighúzódó csőrendszer. A csőrendszer több helyen is elágazik, és egy-egy oldalág lángzósejtben cyrtocyta végződik.

Ezek belsejében csillónyalábok találhatók, melyek szüntelenül csapkodva hajtják előre az extracelluláris térből platyhelminthes biológia folyadékotamely platyhelminthes biológia a külvilágba jut úgy, hogy a csövek falán át kiszűrődik.

helmint kezelési módszerek

A csőrendszer nemcsak a közvetlen szűrésre és kiválasztásra képes, hanem a visszaszívásra is. Szabályozás[ szerkesztés ] Ideg- és hormonrendszerük egyaránt kialakult.

  • Gyógyszerek a paraziták megelőzésére a bélben
  • Látták: Átírás 1 3.
  • The eyecup of the flatworm. - Biology Forums Gallery
  • Parazita tisztító technikák
  • Giardia és kerekférgek elleni antitestek
  • * Laposférgek (Biológia) - Meghatározás,jelentés - Online Lexikon

Az idegrendszer egyszerű dúcidegrendszermelynek központja a feji részben található. Ez tulajdonképpen platyhelminthes biológia agydúc, melyből a test két oldalán, hasi irányban két platyhelminthes biológia idegtörzs indul ki. Az idegtörzsek aztán számos idegrostra ágaznak szét.

Zoologia de Invertebrados - Aula 6 - Animais Bilaterais: Platyhelminthes de vida livre

A bőrben érzékelő receptorokat találunk, melyekkel mechanikai tapintás, hullámok és hőingereket fognak fel. Hormonális szabályozásukat, a testben elszórtan elhelyezkedő neuroszekréciós sejtek irányítják, melyek növekedést serkentő hormonokat termelnek.

Tartalomjegyzék

Szaporodásbiológia[ szerkesztés ] Kevés kivételtől eltekintve hímnős állatok, nem sok közöttük a váltivarú. Ivarmirigyeik a platyhelminthes biológia és a petefészkekmelyek járataihoz párzószervek is tartoznak.

A megtermékenyítés minden esetben belső és kölcsönös. A megtermékenyítés után petéket raknak.

A kikelő férgek vagy közvetlen egyedfejlődésűek vagy lárvastádiumon át alakulnak kifejlett laposférgekké. Brehm: Az állat világa — 4 kötetben átdolg. Lénárd Gábor: Biológia

voros szinu gyurusféreg hogyan kell csinálni egy szemtörlőt