Gyászplanária – Wikipédia

Platyhelminthes fajnevek

kerekférgek fertőzés jelei

Ha a fajnevet egyes számú személynév alapján képezzük ún. A fajcsoport neve mindig egy szó, akkor is, ha összetett, pl.

Tartalom ajánló

Ha adott névnek többféle lehetséges írásmódja van pl. A helytelen eredeti írásmód indokolt javításakor indokolt emendatio, pl.

platyhelminthes fajnevek szalagféreg és kerekesférgek gyógyszere

Az indokolatlan javítással létrehozott név a javító szerző nevével és évszámával az eredeti név junior objektív szinonimja lesz, és mint ilyen, érvénytelen. A zoológiai nevezéktan fontos szabálya az ún.

Varga Zoltán - Állatrendszertan | montkongresszus.hu

Ez azt jelenti, hogy ha adott szerző egy családcsoporton belül adott típus-genuszra alapozva bármilyen rangú taxont állapít meg pl. A koordináció a genuszcsoport genus, subgenus is vonatkozik.

látható paraziták az emberi székletben teniosis protokoll

Ha adott nemet több alnemre osztanak, nominotipikus az az alnem lesz, amely a genus típusfaját tartalmazza. Az előbbi példánál maradva: a Noctua Linnaeus, genus típusfaja a N. Adott név szerzője az a személy, aki az adott nevet elsőként teszi közé úgy, hogy az megfelel az alkalmazhatóság kritériumainak.

Navigációs menü

Egy névnek két vagy több szerzője is lehet, pl. A koordináció előnye, hogy a faj- a genusz- vagy családcsoporton belüli rangváltozás platyhelminthes fajnevek érinti a név szerzőségét, tehát ha alfajt faji rangra emelnek vagy épp fordítvaaz nem jár a szerzőség megváltozásával, éppígy az egyik genusból más genusba történő átsorolás sem.

Abban az platyhelminthes fajnevek, ha a genus-fajnév kombináció megegyezik az eredeti leírással, a szerző neve auctor-név közvetlenül platyhelminthes fajnevek a fajnevet, pl. Ha viszont a faj jelenleg platyhelminthes fajnevek genus-neve eltér az eredeti névkombinációtól, akkor a szerző neve zárójelbe kerül, pl.

Betekintés: Varga Zoltán - Állatrendszertan

Gyakran használt neveknél szokásos a rövidítés, pl. LINNÉ ill. Ha két azonos nevű szerző van apa-fia vagy fívéreka személynév kezdőbetűje is pl.

A nevek érvénytelenségének fontos esete a szinonimia, amely akkor áll fenn, ha adott taxonra két alkalmazható név van. Közülük a prioritás elve értelmében a korábban közölt alkalmazható név a szenior szinonim platyhelminthes fajnevek az érvényes, az újabb az ún.

Látták: Átírás 1 91 Acta Biol. A jelen dolgozat célja e hiányterület pótlása, a hármasbelűek hazai bibliográfiájának összeállítása és kutatástörténeti feldolgozása.

Szinonimia kétféleképp jöhet létre. Közülük az újabb érvénytelen, pl.

  • Egy jó gyógyszer az emberek férgeinek
  • Paraziták az emberi lép tünetei és kezelése
  • Gyógymód az ember legegyszerűbb parazitáira
  • Aszcariasis, ha nem kezelik
  • Enterocoelomata hármas testüregűek csoportokba lehet tagolni.

Ez az eset többnyire olyankor áll fenn, ha a későbbi leíró nem ismeri vagy tévesen értelmezi a korábbi leírást. Objektív junior 19 szinonim nevek jöttek létre olyankor is, amikor egyes szerzők - az egyébként nem tilos tautonimiát a genus- és fajnév azonosságát kívánták kiküszöbölni.

a flukes és a láncok életciklusa

Így pl. Ezért a T.

platyhelminthes fajnevek

Ilyen esetben a név a revideáló szerző döntése alapján alfaji névként megőrizhető T. A nevek érvénytelenségének fontos esete a névazonosság homonimia.

Állatrendszertan

A család- illetve a genus-csoport névazonossága esetén az újabb név véglegesen érvénytelen. Ilyen pl.

platyhelminthes fajnevek x sejt paraziták

Mivel a zoológiai és a botanikai nevezéktan egymástól független, ezekben létezhetnek azonos genus-nevek, pl. Prunella madár: szürkebegy, ill.