Terjed a szívférgesség a kutyák és a macskák körében. Most kell vigyázni!

Szivfereg nemetul

Tartalom

    parazita gyógyszerek komplex kezelése bél paraziták tünetek diagnosztizálása kezelés

    Hamarosan itt a meleg, és egyre több szúnyog fordul elő, ne felejtkezzetek el kedvenceitek védelméről!

    A szívférgesség az utóbbi néhány év óta terjedt el hazánk szinte egész területén. A szúnyogok által terjesztett betegségről van szó.

    cysty giardia u psa

    A fertőződés a következőképpen zajlik: a szúnyog vért szív egy fertőzött állatból. Az állat vérében mikrofilariák keringenek, ezeket a lárvákat a kifejlett férgek hozzák létre. A mikrofilariák a szúnyog testében fertőzőképes lárvákká alakulnak át, amelyeket a következő vérszíváskor beolt egy másik állatba.

    A fertőzött szivfereg nemetul számának növekedésével párhuzamosan, a humán esetek száma is emelkedik. Előfordulás: A szív-bőrférgesség általánosan elterjedt a szubtrópusi országokban. Hazánkban ban írták le az első bőrférges, míg ben az első szívférges autochton a kutya itthon fertőződött, soha sem hagyta el az országhatárt esetet. A klimatikus változások, a fertőzött köztigazda szúnyogok terjedése, a fertőzött állatokkal történő utazás turizmus következtében hazánkban az esetek száma rohamosan növekszik, és egyre gyakrabban diagnosztizálják emberekben is a fertőzést.

    Eddig elsősorban kutyákban, néhány esetben szivfereg nemetul és macskában jelentették. A lárvák a gazda testében a vérerekbe vándorolnak, ahol kifejlett férgekké alakulnak mintegy 6 hónap alatt. A kifejlett férgek a jobb szívfélben és a tüdőartériákban élnek, akár a 30 cm hosszúságot szivfereg nemetul elérhetik.

    ferges ember

    A betegség tüneteit a kifejlett férgek okozzák. Elsősorban keringési és légzési elégtelenséget okoznak, így fáradékonyságot, köhögést, szívzörejt, fogyást.

    Ezért is fontos, hogy a klinikailag egészséges állatokat szűrővizsgálatnak kell alávetni, és megfelelő megelőzési protokollal elejét venni a fertőződésnek. A vizsgálathoz elég néhány csepp vér. A megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt, melyre több készítmény létezik, ezek mindegyike havonta használatos. A csak szúnyog elleni védekezés tekintetében nem javasolt önmagában megbízni, érdemes ezeket egy kifejezetten szívféreg ellen kifejlesztett készítménnyel kombináltan használni.

    szivfereg nemetul enterobiosis technika