Funkcionális anatómia II. | Digitális Tankönyvtár

Recessus duodenalis, Betekintés: Hashártya redők és tasakok

Tartalom

  A peritoneum fejlődéstani vonatkozásai - az emberi test egyik legnagyobb savós, azaz mesothelium tartalmú hártyája - az recessus duodenalis élet negyedik hetében már megjelenik két összefüggő, mesodermalis eredetű lemezével lamina parietalis et visceralis peritoneimely együtt növekszik és differenciálódik a testüreggel és a benne lévő szervekkel - a 2 lemez közt elhelyezkedő üreg: cavum peritonei - a lamina parietalis kettőzet által duplicatura vagy ligamentum megy át a lamina visceralisba - a primitív bélcső rögzítésében 2 duplicatúra játszik fontos szerepet o mesenterium ventrale o mesenterium dorsale commune - így e 2 duplicatura által a cavum peritonei ekkor még coeloma recessus duodenalis kezdetben 2 üregre oszlik - később a mesenterium ventrale caudalis része felszívódik így mesenterium ventrale csak a duodenumig tar, ezután a visszamaradt craniális részletébe benő a májtelep - a mesenterium ventrale maradványa tehát: o lig.

  recessus duodenalis élősködő élősködők felfedezése

  A peritoneum részei, klinikai vonatkozásai - peritoneum parietale: a hasüreg fali részét borítja rekesz alsó felszíne, elülső és hátsó hasfal, fossa iliaca, kismedence oldalsó és hátsó falai - peritoneum viscerale: a recessus duodenalis borítja, azok legkülső rétegét alkotva így tunica serosa - duplicatura peritonei o hashártya kettőzet, mely a peritoneum viscerale része o az intraperitonealis szervek ezen keresztül rögzülnek a parietalis peritoneumhoz o elnevezése részben ligamentum, részben meso- toldalékkal kezdődhet o a szervekhez futó vérereket, nyirokereket, idegeket tartalmazza, így a hosszabb duplicatura körüli szerv megcsavarodása volvulus súlyos vérellátási zavarokat okoz ld.

  A szervek peritoneumhoz viszonyított elhelyezkedése a.

  recessus duodenalis milyen fogyókúrákat kell inni

  Intraperitonealis szervek: a szervet teljesen körbe veszi a visceralis recessus duodenalis, mely mobilis duplicatúrába átmenve recessus duodenalis a parietalis peritoneumhoz Intraperitonealis szervek Duplicatura peritonei oesophagus meso-oesophageum gaster seu ventriculus omentum minus, lig.

  Extraperitonealis szervek: recessus duodenalis peritoneum parietale ugyan ráfut a szervre, de nem megy át duplicatúrába, így azt a hasfal képleteként rögzíti feszesen Retroperitonealis hátsó hasfali szervek pars decendens, pars horizontalis inf.

  A peritoneum recessusai hashártyaöblök a.

  Nagy recessusok o ismeretük a cavum peritonei-ben történő kóros, gyulladásos folyamatok terjedésének, lokalizációjának szempontjából fontos o a gyulladást vagy műtétet követő gyógyulási folyamat rendszerint patológiás összenövéseket adhesiokat eredményez a fali recessus duodenalis zsigeri lemezek közt, így könnyen alakulhatnak ki izolált üregek a recessusok helyén ld.

  Recessus subhepaticus dext.

  Átírás 1 Az emésztőrendszer anatómiája Hepar, cholecysta, pancreas 2 Máj hepar Glikogén szintézise, lebontása.

  Spatium retrolienale határai: o sup. Excavatio rectouterina Douglas-f. Excavatio rectovesicalis a kismedencei cavum peritonei legmélyebb pontja a rectum és a vesica urinaria közt férfiakban b.

  recessus duodenalis ajánlások férgek gyermekeinek kezelésére

  Kis recessusok o klin. Ileocoecalis átmenet körüli recessusok az emberi bőrben élő paraziták pericoecales 1. Recessus seu sulci paracolici ld.

  EMÉSZTŐKÉSZÜLÉK apparatus digestorius Általános áttekintés Az emésztőkészülék vagy táplálócsatorna durván 8 m hosszúságú — tágulékonysága, falának változó összehúzódottsági foka, valamint erősen kanyargós lefutása miatt hosszát nehéz objektíve megállapítani —, a szájnyílással kezdődő és a végbélnyílással végződő cső. Felső, középső és alsó szakaszt különböztetünk meg, amelyek közül az első döntően a táplálék felvételét bekebelezéséta középső a táplálék recessus duodenalis és felszívódását, az utolsó az emészthetetlen maradék kiürítésre való előkészítését és kiürítését szolgálja. A felső szakasz a szájüreggel kezdődik, amelyben a fogak a táplálék recessus duodenalis felaprózására és mechanikai szétmorzsolására, az ajkak és a nyelv a táplálék megragadására, folyadék esetén beszívására, összedagasztására és fogak közé illesztésére, míg a szájüreghez tartozó nyálmirigyek a táplálék átnedvesítésére és nyelésére alkalmas konzisztenciájúvá tevésére szolgálnak. Némi emésztés is megindul a nyál fermentumaival.

  Recessus intersigmoideus hernia intersigmoidea a Λ alakú mesosigmoideum csúcsában hátsó fala mögött: ureter és a bal a.