Élősködők, paraziták - parányi teremtmények gigászi erővel

Trichocephalosis szarvasmarha

Kegyes tanítórendi katolikus gimnázium, Nagykanizsa, 1896

Révai Nagy Lexikona, Afrika trópusi részei­ben, főleg Nyugat-Afrikában és Ugandában a bennszülött négerek vérében élősködik s a gam­biai láz ós az álomkor sleeping sickness íiéven ismeretes rettenetes betegséget idézi elő. Pőterjesztője a Glossina palpalis, rit­kábban a Glossina morsitans nevű csecselégy. Főleg Rhodesiában a négerek vérében élősködik ós a trichocephalosis szarvasmarha tünetű és gyorsan, rövid idő alatt halálra vezető álomkórt okozza.

Terjesztője a Glossina morsitans nevü csecselégy.

Brucei Plimmer et Bradford. Afrika tró­pusi részeiben a szarvasmarha, ló, öszvér, teve, zebra, antilóp, juh, kecske, bivaly, hiéna és kutya vérében élősködik s az ú. A naganáhan megbetegedett állatokat szabálytala­nul megismétlődő lázak gyötrik.

trichocephalosis szarvasmarha foleg szinonimai

Bár étvágyuk kifogástalan, mégis ijesztően lesoványodnak, lé­pük megduzzad, vórsejtjeik száma a rendesnek egyharmadára is megcsappan, trichocephalosis szarvasmarha bőrükön és ivarszerveiken oedemák fejlődnek s végtagjaik mozgékonyságát bónulások zavarják meg.

A be­tegség 2 — 3 hót alatt, vagy máskor 4—5 hónap alatt halálra vezet.

Terjesztői a Glossina morsi­tans Westw. Evansi Steel.

gyermekek férgek elleni kezelése

Brucei-t helyettesíti ós a surra nevű beteg­séget okozza. A szarvasmarha, ló, öszvér, bivaly, teve, elefánt, kutya és hiéna vérében élősködik.

A Pallas nagy lexikona, 16. kötet: Téba-Zsuzsok (1897)

Főleg a lovak, tevék és elefántok sorában okoz nagy pusztítást. A visszatérő lázhoz hasonló lázzal járó surra az állatok nagyfokú lesoványodását, vórtelensógét anaemia éa elgyengülését idézi elő, melyhez csalánkiütés és a nyálkahártyákon, vala­mint a hason vérzések csatlakoznak.

A baj rende­sen 1—2 trichocephalosis szarvasmarha alatt, v. Dél-Amerikában trichocephalosis szarvasmarha ló, szamár ós szarvasmarha vórében élősködik és a mai de Caderas nevü betegséget okozza. Afrikában a lovak vórében élősködve a lovak «gambiai-lázát» idézi elő.

A betegség hasonlít a naganához, de a naganára jellemző oedemák nem fejlődnek trichocephalosis szarvasmarha. Átoltó ja a Glossina palpalis. A Niger mentén szarvas­marhák és lovak vérének élősködője.

A baleri néven ismert betegséget okozza.

trichocephalosis szarvasmarha panacur giardia perros

Terjesztője első­sorban a Glossina longipalpis, azonkívül a Glos­sina tachinoides és palpalis. A juhokban élősködik. Terjesztője a Glossina morsitans.

féreg gyógyszer tabletták

Szudán nyugati részén élő lovak ós szarvasmarhák «souma» betegségé­nek okozója. Terjesztői a csecselegyek.

Kegyes tanítórendi katolikus gimnázium, Nagykanizsa, Kegyes tanítórendi katolikus gimnázium, Nagykanizsa, 55 kísérletezett a trichoc. Ez utóbbi­ban talált 60—80 férget, melyek közül legnagyobb volt 26—30 mm. Leuckart tapasztalása szerint a tojásokból a férgek a gyomorban bújnak ki, a himek époly egyenesek, mint a nőstények, a test hátulsó részének vastagodása csak későbben kezdődik, 4—5 hét trichocephalosis szarvasmarha elérik teljes fejlettségöket; a termékenyítés előtt a nősté­nyek époly nagyok mint a himek; végre meggyőződése, hogy ideiglenes gazda nem szükséges.

Kamerunban a juhok vérének gyakori élősködője. Terjesztője a Glos­sina palpalis. Európában, Észak­Afrikában és Nyugat-Ázsiában a lovakat támadja meg ós a dourine vagy tenyészbénaság néven ismert betegséget okozza. Ez a nagy pusztítást okozó betegség főleg a tenyésztésre alkalmas méneket és kancákat lepi meg járványosán.

Révai Nagy Lexikona, 18. kötet: Tarján-Vár (1925)

Lewisi Kent. A patkányok vérének állandó élősködője, mely rendesen trichocephalosis szarvasmarha okoz na­gyobb bajt, olykor azonban tömeges patkány­pusztulást idéz gyermekkori helminthiasis. Terjesztője a patkánybolha Xenopsylla cheopis és a patkánytetű Haema­topinus spinulosus.

Trypanosomák Trypanosomidae, állataz Ostoros állatkák Mastigophora osztályának egyik családja, melybe veszedelmes élősködő és betegségokozó véglények tartoznak. Fajaik közül három nem fontos: 1. Trypanosomaés Álomkór. Legveszedelmesebb faja a Schizotrypanum Gruzi Chagas, mely Braziliában az úgynevezett Chagas-féle betegséget okozza.

Élősködők, paraziták

A betegség 10—30 napig tartó, úgyszólván állandó lázzal kezdődik s a test összes mirigyes szervei, főleg a nyirokmirigyek és a pajzsmirigy meg­dagadnak.

E betegségben ugyanazok a tünetek válnak uralkodóvá, amelyek a pajzsmirigy meg­betegedése vagy kiirtása után észlelhetők ós ame­lyek myxoedema néven ismeretesek trichocephalosis szarvasmarha orvosi trichocephalosis szarvasmarha.

A súlyosabb esetekben agyvelő­gyuladás encephalomeningitisvagy valószí­nűleg a szívműködés elégtelensége következté­ben olyan agyvelőmüködésbeli zavarok követ­keznek be, amelyek halált okoznak. A betegség­nek e hevenyés alakján kívül van még idősült alakja is, melyre az a trichocephalosis szarvasmarha, hogy a kórokozó ostoros véglények a betegek tüdejében, szívizom­zatában, akaratlagos izomzatában, agyvelejében, gerincvelejében vagy mellékveséjében lokalizá­lódnak s a betegség további menete attól függ, hogy a felsorolt szervek melyikében telepedtek meg nagyobb mértékben az élősködők.

Nagyon gyakran szívbénulás okozza a halált. Igen súlyos a Chagas-féle betegségnek az az alakja, melynél az élősködők az idegrendszert támadják meg. Ilyenkor izombónulások, beszédzavarok ós a szel­lemi működések súlyos zavara, sőt teljes hülye­ség kretinismus következik be.

trichocephalosis szarvasmarha fressnapf feregtelenito

A betegség kü­lönösen az egyévesnél fiatalabb gyerekek sorában okoz nagy pusztítást. Ezt a rendkívül veszedel­mes betegséget a Conorhinus megistus nevű poloskák nem a szúrásukkal, hanem ürülékük­kel terjesztik. Két faja veszedelmes trichocephalosis szarvasmarha, nevezetesen a L.

a paraziták élő étkezési munkalap válaszokat hélium előkészítése férgek számára

Leishmania ós Kala-azar.